čtvrtek 7. února 2013

Ve 13 letech dokázal více než vědci s tituly - pozoroval stromy

Aidan Dwyer se ve svých 13 letech zařadil mezi věděckou elitu. Čím? Pozoroval stromy. Aidan si v 7. ročníku na zimním výletu do Catskills všiml, že větve stromů se tyčí a vyrůstají z kmene do spirály (Fibonacciho posloupnost) a napadlo ho, zda by tento přírodní princip nemohl sloužit i něčemu účelnému člověku. Měl pravdu.


Zkráceně v bodech:
  • Pozorování školáka: Fibonacciho posloupnost ve stromech
  • Využití růstu stromů ve stavbě solárních kolektorů
  • Sluneční kolektory s takovouto stavbou mají o 20 - 50% větší efektivitu

Při samotném zkoumání stromů se dozvěděl něco o Fibonacciho posloupnosti, což je matematický způsob, jak popisovat spirály. Následně začal studovat větve stromů a zjistil, že listy na větvích dodržují své pořadí. Přišel i na to, že když sestaví solární panely dle tohoto principu, stejně jako rostou listy na větvích a větve z kmene stromu, bude sluneční kolektor o 20 - 50% efektivnější, než standardní lineární sluneční panel. Za tento objev dostal i Aidan od Amerického muzea přírodních věd cenu. Své poznatky publikoval též na svých stránkách.

Závěrem Aidan uzavírá: Stromové provedení solárního panelu zabírá méně místa než lineární ploché pole solárního panelu. Panel pracuje i v místech, které jednoznačně nesměřují přímo na jih. To umožňuje sbírat více slunečního světla, zejména v zimních měsících. Stín, špatné počasí a ani sníh tomu nezabrání, protože panely nejsou jednoduše ploché. Takový sluneční kolektor vypadá dokonce lépe, protože připomíná strom. Takováto konstrukce slunečního kolektoru může být zejména efektivní v městských aglomeracích, kde je méně prostoru a i nedostatek slunečního záření.

Tohle zjištění není špatné na kluka ze školy, co říkáte? Jen se zastavit a dívat více kolem sebe a vnímat, co nám tu matka příroda nabízí.
 http://www.miridia.cz/2011/08/ve-13-letech-dokazal-vice-nez-vedci-s.html#more

http://www.miridia.cz/2012/06/5-principu-ke-stesti.html

1 komentář:

#PravdaNeexistuje řekl(a)...

Díky za přidání odkazu k textu:-)